artezi

mi van a mélyben

Koronavírus-gyanúval ment volna érettségizni

2020. április 25. 08:30 - ArtEzi

Na, ezért nem szabad megtartani az érettségit. Egyetlen család, egyetlen történet, amikor az érettségizőnek tünetei vannak, de nem kérnek tesztet, nehogy lecsússzon az írásbeliről. De vajon valóban ez az egyetlen eset? 

Aki nem dolgozik, ne is egyék 

A magyar karakánsághoz hozzátartozik az “aki nem dolgozik, ne is egyék” dörgedelme. Erkölcsös, tisztességes elvárás ez, vegye ki mindenki a részét a munkából, nem repülhet csak úgy sült galamb a tányérra. (És most tekintsünk el attól, hogy maguk a döntéshozók és -támogatók mennyi konkrét munkát tesznek le az asztalra zsíros fizetésükért).

okol.jpg

De minden tézis üres dogmává válik, ha nem képes a rugalmasságra. Ne ölj de ha kezed ügyében van a kés, miközben az életed, a gyereked élete a tét, hát ne habozz használni. Ha nem tudsz dolgozni, ha “helyzet van”, akkor illene felülvizsgálni az - egyébként, “békeidőkben” jogos- álláspontot. De nem. A magyar kormány láthatóan a járvány idején is körmeszakadtáig ragaszkodik az immár dogmává merevedett kitételhez. Az óvónők menjenek időseket segíteni. Az igazgatók járjanak be az üres épületekbe, ha kell, ha nem. Nem szórunk csak úgy pénzeket bértámogatásra, legalább rövidített munkaidő legyen. A diákok pedig érettségizzenek le, punktum. 

Tünetei vannak, de isten ments a teszttől

És akkor most elmesélek egy telefonbeszélgetést. Közeli ismerőssel cseverészünk, kérdezem, hogy feleségével, gyerekeivel hogy vannak most a karantén idején. Hát nem jól, ráadásul most a legidősebb lánya is betegen fekszik, lázas, köhög, és nem is alacsony láza van, aggódnak érte. Koronavírus-tesztet kértek-e? Isten ments! Ha pozitív lenne, bukná az érettségit, nem mehetne el rá, pedig a pótérettségi biztos jóval nehezebb lesz, most kell megcsinálnia, addig csak rendbejön. Különben is, felfázásos tünetei is vannak, biztos nem koronavírus.(Biztos?) A teszt csak mindent felborítana, a lány nem mehetne érettségizni, az egész család karanténba kerülne, ők is kiesnének a munkából, kell a pénz, nem teheti meg. 

person-holding-thermometer-3873188.jpgPróbálok a lelkére beszélni, egyelőre hiába. Mondom neki, ha a lány koronavírusos, az érettségin megfertőzhet valakit, aki továbbadja majd egy idősnek, aki esetleg nem éli túl nem élhetnek azzal a tudattal, hogy hozzájárultak egy ember halálához! Hümmög. A mások azok mások, mi meg mi vagyunk, így van ez. Érzem a hangján, hogy nem fog tesztet kérni. Nem adom fel, másnap felhívom a hallhatóan valóban elég beteg lányát. Kiderül, ő szeretne tesztet, mert aggódik, de a szülők hajthatatlanok, félnek, hogy az érettséginek így annyi. Megkörnyékezem hát az anyukát is, vele is beszélek, szívhezszólóan, hosszan, többször. Tegnap este visszahív, “nyertem”, tesztet fog kérni, a lány láza továbbra is nehezen kordában tartható.

És ha más is van így? 

Ahogy letesszük a telefont, nincs bennem megkönnyebbülés, csak kérdések. Ő talán nem megy el az érettségire, ha pozitív a teszt. Nála sikerült elérnem, hogy tesztet kérjenek a tünetekre, érettségi ide vagy oda. Mert tudtam róla, hogy tünetekkel küzd a lányuk. Mert sikerült meggyőznöm. És ha nem sikerült volna? És ha vannak még hasonló élethelyzetben diákok és szüleik, akikről nem tudok? Nem Budapestről beszélünk egy kis település, szűk baráti kör. Mégis belefutottam egy ilyenbe. 

Senki nem cserélne velük

Az érettségit megtartani-nem-kell-félnetek-jó-lesz? Csak hogy ne kapjanak “sült-galamb-érettségit”? Hát nem tudom. A magam részéről semmiféle irigységet nem éreznék a jelenlegi végzősök iránt, ha sikerülne “megúszniuk” az érettségit. Nekem végig kellett szenvednem az írásbeliket és szóbeliket de azt hiszem, mégsem cserélnék velük. Ne felejtsük el, hogy ezeknek a fiataloknak elveszett az utolsó napok varázsa, a szerenádozás, az egymás nyakába borulva sírás, az elmúlt évek méltó elbúcsúztatása.

group-of-people-standing-indoors-3184396.jpg

Hogy cserébe esetleg nem kell érettségizni? Úgy gondolom, bármikor lemondanának erről a “kiváltság”ról, és akár háromszor is leérettségiznének, csak ne kellene így búcsút inteni a középiskolának, a társaknak, tanároknak, szerelmeknek és barátságoknak. Sőt: azt hiszem, hogy ennyi “kárpótlás” igazán kijárna nekik: a 4 év alatt megszerzett jegyeik átlagát megkapni, és biztosítani, hogy élhessenek ezzel a lehetőséggel az érettségi helyett. És még csak az sem igaz rájuk, hogy nem dolgoztak meg érte: előkészítőre jártak, a tanév eleje óta folyamatosan készülnek tanórán is a megmérettetésre. Csak a megmérettetés -egyébként is kétséges és több sebből vérző- nehézségét “úsznák meg”. Ehelyett ott kell majd ülniük, félelemmel a szívükben, csökkent biztonságérzettel, védőfelszerelésben. Vásároltál már maszkban? Ugye alig vártad, hogy kiérj az üzletből, beszállj a kocsiba, és letéphesd az arcodról? Nekik 3 órán át úgy kell megírni az életük eddigi legnagyobb koncentrációját igénylő feladatot, hogy rajtuk van a maszk. Mert érettségizni muszáj. Muszáj? 

 

52 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://artezi.blog.hu/api/trackback/id/tr415637030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ursus artos 2020.04.25. 10:03:46

" a 4 év alatt megszerzett jegyeik átlagát megkapni,"
Teljesen más jellegű az év végén kapott osztályzat és az érettségi vizsgán elért eredmény. Egyrészt az érettségi vizsga egy többé-kevésbé sztenderdizált vizsgaforma, míg az évközi érdemjegyek alapján megállapított osztályzat meglehetősen szubjektív. Az érettségi vizsga eredményének tükrözi (vagy legalább is kellene) a tantervben megfogalmazott követelmények teljesítésének mértékét, míg ugyanez a tanár által adott év végi, évközi osztályzatokról, érdemjegyekről nem mondható el. Magyarul: a tanár által adott érdemjegynek semmi köze a tanuló tudásának méréséhez... (Mérni akkor méri a tanár a tanuló követelmények szerinti tudását, ha mérőeszközt használ. Márpedig a pedagógusok által összeállított dolgozatok a legjobb indulattal sem nevezhetők mérőeszközöknek.)
Az érettségi vizsga egyik célja az, hogy a tanulók közötti valós tanulmányi teljesítménykülönbség számszerűsíthető legyen és tükrözze a tanulók közötti különbséget. Míg ezt az év végi osztályzatok alapján nem mondhatjuk el a tanulókról.

Vén motoros 2020.04.25. 10:52:54

Pestispatkányok és veszettkutyák mindig akadnak. Aki koronvírus tünetekkel megy érettségizni, az semmiben sem különbözik attól a HIV+-tól, aki ennek tudatában gumi nélkül kefél, direkt azért, hogy másnak se legyen jobb. De az ilyen, tüneteket mutató, ennek ellenére emberek közé járóval csak az érettségi vizsgán találkozhatsz? Tömegközlekedési eszközön, bármelyik üzletben, dohánybolt előtt gyógszerre piálók, parkban bandázók között nem? Ezek a "példabeszédes" irányított politikai posztok engem Aiszóposz (Aesopus) állatmesék formájában előadott tanmeséire emlékeztetnek. ismerősöm kamasz gyereke is most fog érettségizni, és már alig várja, túl akar esni rajta. MOST! és nem szeptemberben, meg kitudjamikor. És nincs beszarva.
Te pedig rettegj nyugodtan. Ha ez okoz neked örömet...

CCnick 2020.04.25. 10:53:10

2. fikaposzt ismét cimlapos. Csak így tovább jóelvtárs.

Vén motoros 2020.04.25. 11:07:18

" a 4 év alatt megszerzett jegyeik átlagát megkapni,"

A posztnak ez a legigazságtalanabb és legarcátlanabb része. Ennél nagyobb tökönrúgás nem is érheti a továbbtanulókat, mint a megajánlottjegy! Egy elit gimiben a négyesért is sünt kell szarni, míg egy vidéki nevesincs gimiben egy ki stúlzással, de a jeles még azt sem bizonyítja, hogy az illető nem funkcionális analfabéta. Aztán az egyetmi felvételinél utóbbi kenterbe veri az elitgimiből jött kiszsenit. Az érettségi szerepe pont az, hogy elvileg objektív mérce, és megmérhetők és korrigálhatók az ilyen iskolák közötti különbségek.
Amit leírtam, vagyis az iskolák közöti durva színvonalkülönbségek, ami miatt az év végi osztályzatok semmit se érenk, az saját élettapasztalat. Anno olyan elit technikumban tanultam amely felvételi vizsgát tartott, és 4.51-nél rosszabb nyolcadikos záróbizonyítvány alatt nem is engedtek felvételi vizsgát tenni. A felvételin sokat kiszőrtak, a ténylegesen felvvetek átlaga kb. 4.7 volt!
Ezekből az átlagosan 4.7-es átalgúakból alakult ki a 43 fős osztályom. És moost képzeld el, ezek így 43-an szétszóródtak, volta, aki kimaradt, és a többiek gyenge kettes és jeles között szórtak az első évi bizonyítványosztáskor. Most akkor nézzük meg, milyen színvonalú lehetett az az iskolam ahonnan a 4.7-es bizonyítvánnyal jöt valaki, és gyenge kettes-gyenge hármas lett, és milyen iskolákból jözzek azok a 4.7-es bozonyítványúak, akik az első technikumi év után jók-jelesek-kitőnőek lettek.
Az évv végi megajánlott jegyek - szart sem érnek! Ennél már az is igazságosabb lenne, ha ötös Lottón sorsolmák ki az egyes érdemjegyeket.

kvadrillio 2020.04.25. 12:04:05

SZTEM PEDIG AZ ÉRETTSÉGI SZART SEM MUTAT ! EGY PILLANATNYI ÁLLAPOTOT CSUPÁN ! PILLANATNYI SZERENCSÉT !AZ IGAZI JÓFEJSÉGET, ANNAK SZÍNVONALÁT, A SOKÉVES SZEREPLÉS MUTATJA MEG !!!

Ekrü 2020.04.25. 12:06:02

"ennyi “kárpótlás” igazán kijárna nekik: a 4 év alatt megszerzett jegyeik átlagát megkapni"-No itt lóg ki az a bizonyos lóláb...Vajon mennyire tanulhatott,milyen gimnáziumba járhat a poszter gyereke/rokona ha lobbizni kell ilyen valóságtól elrugaszkodott poszttal ,hogy a 4 év alatti átlagot számoljanak érettségi helyett?Mert ugye azt senki sem gondolja komolyan,hogy egy szülő elzavarja a nagyon lázas gyermekét érettségizni,hogy aztán a gyermek a rossz állapota miatt írjon egy nagyon rossz írásbelit,hisz lázasan nem igen lehet koncentrálni.Főleg úgy,hogy minden következmény nélkül mehet októberben.
Ami pedig a megajánlott jegyeket illeti.Kíváncsian várom,hogy jelen sorok írója mi alapján döntené el,hogy a 2000-3000 kitűnő közül mi alapján dönti el,hogy ki kerül felvételre az adott 200 helyre...Sorsolással...?

tireless treehugger 2020.04.25. 12:15:05

Rendkívüli helyzet, rendkívüli megoldásokat igényel. Én pl az egész évet újrakezdeném, az összes iskolában. Az iskolaév 1/3-a ment pocsékba, ha mindenki ismétel akkor magasabb színvonalon fejezik be majd jövőre.

Ha hagyjuk hogy eredményes év legyen akkor pedig ez a hátrány ott marad egész életükben. Plusz a járvány hatása még velünk lesz az ősszel is, aztán az is gyengébb lesz tanítási eredményben.

Szóval azt akarom mondani hogy a két rossz év életreszóló hatását csökkentsük az összevonással, a két tanulási év egynek számítson.

(disc: érdekelt vagyok, még 3 gyerekem tanul)

tireless treehugger 2020.04.25. 12:20:57

@Ekrü:

Társadalmi mobilitás érdekében én nagy híve vagyok a sorsolásnak, nemcsak iskolák hanem munkák, pozíciók, élethelyzetek szempontjából is. Nagyjából 10%-át az elérhető helyeknek én MINDIG sorsolással dönteném el. Ezek egy része kihullik rövid idő alatt, de megmaradna egy állandó változás (2-5%) a rendszerben.

Ekrü 2020.04.25. 12:46:04

@tireless treehugger: Nézőpont kérdése.Én pld. nem szeretném ha olyan orvos műtene aki sorsolással került be az egyetemre,azt végül többszörös utóvizsgával kettes átlaggal 10 év alatt elvégezte... Még az "állandó változás" érdekében sem.Ráadásul most itt nem 10%-ról van szó hanem a poszter mindenkinek átlagolást szeretne...

tireless treehugger 2020.04.25. 13:04:51

@Ekrü:

Túlegyszerűsíted. És nem gondoltad végig.

Attól hogy eszedbe jut egy pici részlet ami neked kellemetlen lenne egy adott aprócska élethelyzetben, az még nem teszi a dolgot érvénytelenné.

Ezzel a szimpla gondolkodással és egyszerűsített világképpel amit itt bemutatsz a sorsolásos rendszerben legalább esélyed lenne.

Ekrü 2020.04.25. 13:36:48

@tireless treehugger: Nem hinném ,hogy túlegyszerűsítettem.Egyszerűen csak felvetettem egy logikus problémát a sorsolással kapcsolatban.Az amiről te írsz nem más,mint kísérletezgetés az emberek rovására.Ráadásul minden olyan sorsolással felvett egyetemista aki kibukik az első félév/év után elveszi a helyet egy olyas valakitől aki a tudás alapján jobban megérdemelte volna,arról nem is beszélve ,hogy az ő hiábavaló oktatása bizony súlyos pénzekbe kerül az adófizetőknek.
"Attól hogy eszedbe jut egy pici részlet ami neked kellemetlen lenne egy adott aprócska élethelyzetben,"-Van egy rossz hírem.Az emberek nagyon toleránsak tudnak lenni egészen addig míg az nekik nem rossz vagy kellemetlen.Minden ember a saját életét/élethelyzetét teszi előre és ez bizony így van jól.Kétlem,hogy te rábíznád a gyermekedet egy olyan orvos tudására aki sorsolással jutott be végül pedig csak többszörös utóvizsgával kettes átlaggal 10 év alatt sikerült elvégeznie az egyetemet.Éppen ezért vagy álszent...
Az meg,hogy szerinted én milyen vagyok nem igazán érdekel...

kávésdoboz 2020.04.25. 14:46:33

@Vén motoros: Persze, vannak olyanok, akiket nem érdekel, mi lesz másokkal. Én ilyenkor csak azt kívánom, kapja ezt egyszer pontosan ugyanígy vissza az élettől, amikor éppen a legnagyobb szüksége lenne másnak a törődésére, és hogy ne legyen önző. És nem a véletlenszerű karmára gondolok.

Játszunk el a gondolattal:

a gyermek a szülők, leginkább apuka unszolására elmegy az érettségire. Nyilván sikeresen felkészült (azért tudjuk, az utolsó napok nagyon sokat tudnak számítani), ha betegen feküdt otthon. De ne is azt nézzük, milyen jegyeket fog kapni, és bukja el akár ezért a felvételt például. Nézzük azt, hogy megfertőzi barátnőjét, akinek 61 éves, kissé szívbeteg apja nem fogja bírni a terhelést. Ha nem is derül ki biztosan, az érettségire erőltetett gyerek vajon hogyan viselné akár a gyanút is, hogy őmiatta történt ez a tragédia? Egyrészt, ki képes ezt kockáztatni a gyermeke kapcsán; másrészt ez akár egy családot is szétvihet.

És itt nem elvont kockázatról van szó: a teszteléssel kiderül, hogy vírusos, vagy nem; ha nem, hurrá, ha igen, akkor meg miért is lenne kérdés?

Rettegni meg én is rettegek, nem magam, hanem hozzátartozóim miatt.

birkamenet 2020.04.25. 14:49:56

Úgy látszik orbánék már nem cak az idösotthonokra erszetik rá a járványt, hanem a fiatal generációra is. Tudják, hogy itt a legkisebb a támogatottságuk és legnagyobb az utáltságuk.
Azonkívül orbánnak érdeke, hogy a járvány minél tovább fennmaradjon, mindig legyen fertőzött, mert ezzel az illiberált törvénye szerint gond nélkül folytathatja az idők végtelenségéig biztosított az egyeduralmát.

birkamenet 2020.04.25. 14:58:49

@Ekrü: "Kétlem,hogy te rábíznád a gyermekedet egy olyan orvos tudására aki sorsolással jutott be"

Mivel nektek orbán buzerákoknak nincsenek gyerekei, így fel se foghatod ésszel, hogy én NEM bízom rá a gyerekemet olyan síkhülye politkusra, aki egy járványban bár totális kijárási korlátozást tart fenn az egész országban, de azért tízezrével zavarná ki a gyerekeket a terepre megfertőzödni.

Menjetek csak ti fideSS birkák birkamenetre, stadionokba meg ahova akartok gyülekezni, aztán ajánljátok csak fel saját magatokat a korona vírusnak. A magyar emberek egészségével és életével ti csak ne játsszatok, mert a nép hamarabb nyúl majd a lámpavashoz, mint ahogy gondoltátok volna.

yourmomtits 2020.04.25. 15:03:21

@birkamenet: csak a libsikre eresztik rá

tompus 2020.04.25. 15:04:20

@kávésdoboz: Rettegj, de ne tedd kötelezővé!
A poszt meg teljesen kamu.

yourmomtits 2020.04.25. 15:05:42

@birkamenet: én már tegnap óta itt vagyok a stadionba, építettem a színpadot amin ki fognak végezni. nemsokára megy érted is a fekete autó, sok cuccot ne pakolj, nem lesz rá szükséged

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.04.25. 15:06:41

@tireless treehugger: kreditrendszer van. akit besorsolnak, az hosszu evekig el tud vegetalni. es el is fog. kozben elcseszi az idejet, a tanarok idejet, a csaladja penzet, az adofizetok penzet es ugy kezdi ujra, hogy jajveszekel a diakhitele miatt.

megajanlott jegyet nyugodtan lehet adni az erettsegire. a felvetelire meg nem. "sajnos" ezek egybeesnek. aki felvetelire akar megajanlott jegyet kapni, az tudja magarol, hogy egy fuggetlen vizsgan mutatott teljesitmenye alapjan eselytelen. szerencsere szo nincs ilyesmirol, legfeljebb a fuggetlen index altal cimlapra tett nemfuggetlen, nevtelen, maszuletett blogokban.

a nagy hohohorgász 2020.04.25. 15:35:16

@birkamenet: Mi az Orbánnak csináltunk gyerekeket

tireless treehugger 2020.04.25. 15:45:09

@droid_:

Én nem erről az egy esetről írok, csak nem tudtok leszakadni a felvételi témáról. Én arról írok hogy az életben folyamatosan fent kellene tartani 10% sorsolást. Ezzel egy állandósított véletszerű változó kerül a rendszerekbe, lehetővé válik egy olyan típusú változás amire senki sem gondol.

Mint írtam: végig gondolni, ha lehet nem egy vonalon hanem ahogy bejönnek a szerteágazó válaszok úgy vinnni egyre több és több szálon tovább. Ki meddig bírja. Láthatod ekrü-nek egy szál elég volt, disszonancia, nem tud olyasmivel foglalkozni ami nem illeszkedik meglévő ismereteibe/világképébe, ezért az agya megtagadja a feldolgozást.

"One does not discover new lands without consenting to lose sight of the shore for a very long time."

Oké, értem. Túllőttem a lehetőségeken, my bad, sorry.

a nagy hohohorgász 2020.04.25. 16:07:55

@tireless treehugger: Amúgy van benne racio. Egyszerűbb mint megszüntetni a korrupciót. Csak az a nagy baj ezzel hogy nem a korrupcióval odakerült emberek kárára történne hanem azokat szivatna akik munkával akarnak odakerülni.szóval hülyeség.így érted?

birkamenet 2020.04.25. 16:27:45

@yourmomtits:

hehehe kisköcsög fideSS troll, a vírus az mindenkire rámegy válogatás nékül, az öregebbjeire meg aztán teljes sikerrel. Így a helyetekben fosnék, mert ha a vírus egész pályás letámadást csinál, mert pl. az érettségizők tömegei viszik be a tömegközlekedésre, boltokba, meg haza a nagymuterhoz, nagyfaterhoz, akkor a fideSS elveszti a szavazóinak a 99%-át!

tireless treehugger 2020.04.25. 16:30:55

@a nagy hohohorgász:

Te is egy szálon próbálod meg hogyan "nem végig gondolni". , plusz a "mindenszar" gondolkodással egyébként is nehéz.

Mindenben van lehetőség csak ki kell használni. A véletszerűségben is van lehetőség, sőt több lehetőséget és t10%-kal több esélyt ad, mit a hosszú idő alatt megmerevedett és a fix jellemzők miatt ezerféle módon kihasznált mostani rendszer.

Úgy gondolom hogy rád is áll,: még azt sem érted mit nem értesz.

bocsi

birkamenet 2020.04.25. 16:38:37

@Vén motoros:

Amíg nem tudod bemutatni a hiteles adatokat, hogy az országban tömegesen vagy akárcsak érdemleges mértékben fordulna elő, hogy tanulók mennek 4-es átlaggal az érettségire, ott meg rendre 2-es, meg 3-asra tudnak csak teljesíteni, addig csak fake news amit írsz.

Ehelyett pont az van, hogy az érettségizők rendre azt az eredményt hozzák, amilyen jeggyel (tudással) vették a négy évet. Így tehát a négy év átlagolása az egyik legjobb módszer, de akkor ez a fajta érettségi ne jogosítson fel tovább tanulásra. Akinek meg továbbtanulásra kell az érettségi, azt meg az orbán ne a járvány tetőzésének kellős közepén küldje el megfertőzödni, hanem akkor, amikor ő maga is be merne már ülni az érettségizők közé.
Más börére minden trollnak könnyü ugtatni.

Ekrü 2020.04.25. 16:50:30

@birkamenet: A te esetedben a "nomen est omen" mondás különösen érvényes...

a nagy hohohorgász 2020.04.25. 17:12:07

@tireless treehugger: Ez miben különbözik a korrupciótól te nagyon okos? Ott is van rá annyi esély hogy valaki értsen ahhoz ahova beultettek.... Próbáld megmagyarázni anyázás nélkül kérlek! Mert biztos van benne racio ha te látod...

yourmomtits 2020.04.25. 17:28:24

@birkamenet: tévedsz, EZ a fajta vírus amit kifejlesztettünk és már terítünk az országban csak az agyatlanok közül szed áldozatot, akik mind libsik. te is veszélyben vagy (de ne írj, hanem inkább fürödj le, büdösen mégse dögölhetsz meg a stadion gyepén)

tireless treehugger 2020.04.25. 17:44:27

@a nagy hohohorgász:

Nem akarom megmagyarázni. Mert az az én világom lenne.
Mindenkinek saját magának kell felfedezni az ismeretlent.
Van aki kíváncsi és aztán vannak akik elfogadják a kész kérdéseket+válaszokat.

Én csak beszélgetni szeretnék olyan emberekkel akiknek vannak saját kérdéseik és saját válaszaik.

Eszközt az tudok mondani hozzá. Letörölhető white board, jó nagy, hogy lehessen bonyolítani. Amit nem ért az ember, esetleg érzi hogy nem úgy van, a témából+kérdésekből+válaszokból címszavakat csinál. Ha fel van írva akkor könnyű visszatérni rá amikor a gondolatsor nem kielégítő választ ad. Sőt kifejezetten érdekes újragondolni ugyanis ha jól csinálod akkor nem ugyanazt a végeredményt kapod. Ha nem változik a végeredmény azt mutatja hogy nem voltál képes átlépni a saját határaidat és újat(ismeretlent) találni. A helyes válaszok mindig valamilyen sávban lesznek, aztán abból meg kijön a valószínűleg helyes végeredményt.

Az sohasem baj ha valamit nem jól tud.. A fontos hogy a tudás fejlődjön és idővel a kérdések és válaszok többségében igaznak bizonyuljanak. 85-90%-nál már övé a világ.

a nagy hohohorgász 2020.04.25. 18:09:40

@tireless treehugger: akkor nyúlj bele a konnektorba és ne hidd el hogy szar lesz mert vmi hülye azt mondta. Az újra én is éhes vagyok és hogy miért jó az újat kiprobalni erveleseddel egyetértek de azt amit te újnak és kiprobalni valónak gondolsz még mindig nem tudtad érvekkel megindokolni.... Hajrá

lenörd hofstadter 2020.04.25. 18:22:57

@Ekrü:

"Kétlem,hogy te rábíznád a gyermekedet egy olyan orvos tudására aki sorsolással jutott be végül pedig csak többszörös utóvizsgával kettes átlaggal 10 év alatt sikerült elvégeznie az egyetemet"

Te sem érted a világot magad körül, fideSSdroid.
Megsúgom, jelenleg sem tudod, hogy az orvos aki vizsgál, kezel, műt, milyen eredménnyel végzett. Az, hogy kap egy feladatot, még nem jelenti, hogy ért is hozzá, max. a statisztikát rontod a haláloddal, és garantáltan nem az lesz a zárójelentésedben, hogy csókosfideSSdoki hülye ahhoz amilyen pozícióba helyezték.
Érdekes a világnézeted, a 10 év alatt végzett doki szúrja a szemed, mégis egy országot bíztál a tetves 10 év alatt végzett Tompikádra. Vagyis ha fideSSes, főleg fideSSfőelvtárs az ostoba akkor nem baj, hiszen mi az az 5 milliárd amit a tudatlanságával és a pénzéhségével elsíbolt.
Vicces amikor ti fideSSdroidok azért ekéztek valakit amit a saját tolvajaitoktól és tanulatlan tahóitoktól simán elfogadtok.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.04.25. 18:27:33

@tireless treehugger: igen, tullottel. a vilag nem ert meg teged. meghaladtad a korod. stb. van ez a steery itt a blog.hu-n szerintem jo partner lenne neked.

tireless treehugger 2020.04.25. 19:01:35

@droid_:

Örülök neki hogy nem értenek meg, mutatja hogy jól csinálom. Minél több az értetlen annál jobban csinálom. Minél több értetlenséget válaszoltok annál inkább motivált vagyok hogy több ismeretlent tegyek elétek.

Kifejezetten örülök a trolloknak, az ő visszajelzésük olyan mint leszállófények a repülőnek, valahol ott kell keresni az igazságot ahol ők értetlenkednek.

Tudod miért nem lettél több egyszerű trollnál?.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
nem mondom meg.

Ekrü 2020.04.25. 19:02:37

@lenörd hofstadter: Értem.Ezek szerint neked tök mindegy,hogy valaki azért kerül be egy adott egyetemre,vagy azért kap meg egy munkahelyet mert a tudása alapján alkalmas rá,vagy pedig azért mert "odasorsolták".Hát nekem nem.Sem egy orvos sem egy szoba festő esetében....

a nagy hohohorgász 2020.04.25. 19:25:03

@tireless treehugger: te vagy az aki szembe megy az autópályán és a többiek a hülyék? Bmeg tényleg nyúlj bele a 220ba, ne hidd el hogy az ráz csak téged akarnak atbaszni. Hajrá előre.

a nagy hohohorgász 2020.04.25. 19:26:42

@tireless treehugger: igazi Darwin díjas vagy de a generaciod kajalja az ilyet.

kvadrillio 2020.04.25. 20:20:52

MITAKARSZ TE VIKTORKA ÚJRAINDÍTANI ??? EMBEREKET A HALÁLBAHHH ???! hÜJJJJEVAGYTE ECSÉM !!!!! :o)))
LEGFELJEBB A KISVASÚTADAT INDÍTHATOD ÚJR te tökkelütöttttt !!! :O)))))
Koronavírus: újraindítják az országot május 3-átólOrbán Viktor szerint fokozatosan, szigorú menetrendet betartva, de ismét be kell indítani az országot

kvadrillio 2020.04.25. 20:27:12

@kvadrillio: .hmmm...és majd várják őket az előkészített ágyaid viktorka ? ELHALÁLOZÁSILAG ???!!!! HÁÁÁÁ MIJAFASZNAK KÉPZELED TE MAGAD VIKTOR ???TÉLLEG...MIJAFAsznak is ???!!! ÚJRAINDÍTANÁD A MAGYAR EMBEREKET AZ ÁGYAIDIG ??? MEGDÖGLESZTENÉD ŐKET, HOGY LEGYEN MEGINT PROFITOD ????? TE HÜJJJJJEVAGY.....MARAGGYÁ CSAK A KISVASÚTADNÁL, OCCT AZT INDÍTGASD A NEJEDDEL MEG RÁHELKÉVEL EGYÜTT !!!
DE, HA ÍGY MEGINDULTÁL, AKKOR MENJ EGY KICSIT, MONDJUK 2 HÓNAPIG, TAXIT VEZETGETNI KORONAVÍRUS KÍSÉRETTEL !!!!! NE A STERIL BUNKEREDBŐL KÜLDJÉL MÁS EMBEREKET A HALÁLBA TE ÁLLAT !

kvadrillio 2020.04.25. 20:32:21

@kvadrillio: WHO: az első fertőzéstől nem válik védetté a beteg
A tünetmentesek a legveszélyesebbek..EURONEWS...

yourmomtits 2020.04.25. 20:39:43

@math0: és? mi hülyék vagyunk. de akkor milyenek vagytok ti, akik ezektől a hülyéktől szoptok bő nyállal már 10 éve?

kvadrillio 2020.04.25. 20:45:53

KIVÁNCSI LENNÉK ARRA, HOGY  A GAZDAGOK MAGÁN IDŐSOTTHONAIBAN MENNYI A FERTŐZÖTT ???!++++OLAJÁG OTTHONOKART-VITAL OTTHONÉLETÖRÖM OTTHONNAPVIRÁG OTTHONPLATÁN OTTHONABIGÉL OTTHONARANY ALKONY OTTHON
STB...STB...

avagy csakis az állami fenntartásúakban arat....a halál ???!

kvadrillio 2020.04.25. 20:48:13

Aki nem dolgozik, ne is egyék ,,,???????? MÁRMINTHOGY.......AKIK MILLIÁRDOS VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ ADOMÁNYOKAT KAPTAK A VIKTORKÁTÓL, AZOK MEKKKKDOLGOZTAK VÓNNA ÉRTEH ???! NANEÜJJÉSKEGGYÜNK MÁÁÁ....:o)))

birkamenet 2020.04.25. 23:05:05

@yourmomtits:

mind az agysejted (az az egyetlen), mind a fideSS táborod csak fogy és fogy. Budapesten már kétharmadban van az ellenzék, ott a fideSS már ki van rúgva. Nemhiába helyezte Roggyant Tóni a fideSS-es lejárató propanda irányát Karigerire. Fostok tőle mint a tolvaj a rendőrtől.

Amúgy meg egy kiadós egész pályás Covod letámadás után, ami a legostobább, legigénytelenebb és a nyugger réteget kaszálja rendesen, a fideSS-nek még a 0,1%-nyi szavazója sem marad.

Vén motoros 2020.04.25. 23:31:36

@kvadrillio: Erre könnyű válaszolni. Az USA-ban ezek az otthonok 95%-ban mind magánotthonok, és mégis hullanak, mint a legyek. A sok pénz nem szigeteli el a koronavírust.

Ezüstvándor Arion 2020.04.26. 00:04:34

Nekem ezt válaszolta az OH.

„Mi lesz azokkal, akik bármilyen okból – például betegség miatt – nem jelennek meg az érettségi vizsgán?
A 2020. május-júniusi vizsgaidőszak speciális rendjét meghatározó kormányrendelet szerint, ha a vizsgázó az érettségi vizsgán nem jelenik meg vagy a projektmunkáját határidőre nem nyújtja be, a javító vagy pótló vizsgára való utasításától el kell tekinteni, vizsgajelentkezését az adott vizsgatárgyból, vizsgatárgyakból törölni kell.
Amennyiben a vizsgázó az adott vizsga vizsgadíját megfizette, úgy azt számára visszatérítik. A visszatérítés menetére vonatkozó tájékoztatót az Oktatási Hivatal 2020. május 4-ig a honlapján közzéteszi.”

Vagyis nincs pót és bukja a felvételit is. Ennyit a nagy szervezésről.
Fófütty csokorban!

yourmomtits 2020.04.26. 07:13:04

@birkamenet: na látod, ebben igazad van, fosok is Karigeritől, nehogy valami olyan intézkedést hozzon amivel növeli a megfertőzésem esélyét (lásd bkv járatritkítás)

@math0: oks, bár már 2011-re voltak itt éhséglázadások jósolva, de ezt a pár hetet még kibírom

031052 2020.04.26. 09:51:20

@birkamenet: baromság, 4 év jegyei semmit sem tükröznek a valódi tudásból. Én pl. nem voltam hajlandó házifeladatokat írni középiskolában, illetve felelésre, röpdolgozatokra sem készültem, csak a témazárókra. Így 2-3-as évvégi jegyeim voltak. Érettségin mind 4-5-ös lett.

ArtEzi 2020.04.26. 19:43:58

@Ekrü: "No itt lóg ki az a bizonyos lóláb...Vajon mennyire tanulhatott,milyen gimnáziumba járhat a poszter gyereke/rokona ha lobbizni kell ilyen valóságtól elrugaszkodott poszttal ,hogy a 4 év alatti átlagot számoljanak érettségi helyett?". Téves lólábat vizionálsz. A gyerekem 14 éves, még messze az érettségi... azonkívül a "valóságtól elrugaszkodott" javaslatot fogalmazza meg pl. a pedagógus szakszervezet is... nem ördögtől való ám a jegy-megajánlás...

ArtEzi 2020.04.26. 19:51:49

valamint ajánlom Trencsényi Lászlónak, a Magyar Pedagógiai Társaság elnökének a meglátását az érettségi "szükségességéről" és a jegy-megajánlásokról (a fenti poszttal szinte egyidőben született interjúban): nepszava.hu/3075757_amig-veszelyhelyzet-van-semmilyen-vizsgat-nem-kellene-szervezni

ArtEzi 2020.04.26. 20:56:47

@tompus: Ezzel a legegyszerűbb elintézni. Mert az csak kamu lehet, hogy egy érettségiző családja nem fog tesztet kérni ilyen-olyan tünetei kapcsán, hanem túlesik a kellemetlenségeken, és elmegy az írásbelire. Ilyet kitalálni!
süti beállítások módosítása